Diabeteksen hoito

Verensokerin hallinta on kaikkein tärkeintä terveyden ylläpitämisen ja diabeteksen aiheuttamien komplikaatioiden ennaltaehkäisyn kannalta. Diabetesta voidaan hoitaa tarkan diagnoosin ja yleisen terveydentilan mukaan ruokavaliolla, liikunnalla sekä huolellisella seurannalla ja hoidolla, esimerkiksi Medtronic-insuliinipumpun avulla.

Diabeteksen hoidon päätavoite on verensokerin hallinta. Kun verensokeri pysyy tasapainossa, on todennäköisempää, että pysyt terveenä ja vältyt komplikaatioilta. Yksilöllisten ominaisuuksiesi ja terveydentilasi perusteella diabeteksen hallinnassa voidaan käyttää ruokavaliota ja liikuntaa, diabeteslääkkeitä ja joissakin tapauksissa insuliinihoitoa.

Ruokavalio ja liikunta

Sekä ykkös- että kakkostyypin diabeteksen hoidossa tärkeimmät menetelmät ovat ruokavalio ja liikunta. Hyvä ruokavalio sisältää runsaasti kasviksia ja hedelmiä sekä vähän rasvaa. Jos olet ylipainoinen, painoa kannattaa pudottaa. Lisäksi kannattaa harrastaa päivittäin nykyistä enemmän liikuntaa.

Lääkitys

Jos diabetes ei pysy kurissa ruokavaliolla ja liikunnalla, lääkäri määrää todennäköisesti yhtä tai useampaa diabeteslääkettä. Diabeteksen hoitoon on useita lääkevalmisteita. Saatat joutua kokeilemaan lääkärin valvonnassa useita lääkkeitä, ennen kuin löytyy sopiva lääke, jolla diabetes pysyy hallinnassa.

Insuliinihoito

Tyypin 1 diabetesta sairastavien täytyy ottaa insuliinia, koska heidän kehonsa ei tuota lainkaan tätä tärkeää hormonia. Tyypin 2 diabetesta sairastavan täytyy ehkä jossain vaiheessa aloittaa insuliinin annostelu. Insuliinin annosteluun on useita menetelmiä, kuten perinteinen ampulli ja ruisku, insuliinikynät, hengitettävä insuliini ja insuliinipumppu.

Insuliinipumput

Insuliinipumput ovat pieniä, kannettavia laitteita, jotka annostelevat insuliinia jatkuvasti diabetespotilaille. Insuliinipumppua voidaan kuljettaa mukana monella tavalla, esimerkiksi vyöllä tai vaatteiden sisään kiinnitettävässä pussissa. Pumppu annostelee insuliinia pienen, ihon alle asetettavan kanyylin kautta. Aikuis- ja lapsipotilailla tehdyt tutkimukset1,2 osoittavat, että insuliinipumppuhoidolla on mahdollista hallita verensokeria paremmin kuin perinteisillä, moneen kertaan päivässä otettavilla insuliiniruiskeilla.

Jatkuvatoimiset glukoosimonitorit

Koska diabeteksen hoidon päätavoitteena on verensokerin eli glukoosin hallinta, ympärivuorokautisella glukoosin seurannalla voidaan auttaa monia diabetesta sairastavia pysymään terveinä. Jatkuvatoimiset glukoosimonitorit ovat pieniä, kannettavia laitteita, jotka mittaavat glukoosia ja antavat ajantasaista tietoa veren glukoosiarvojen muutoksista. Näiden tietojen avulla voit hallita diabetesta paremmin ja ehkäistä siihen liittyviä komplikaatioita.

Lähteet:

  1. Hirsch IB, Bode BW, Garg S, et al. Continuous subcutaneous insulin infusion (CSII) of insulin aspart versus multiple daily injection of insulin aspart/insulin glargine in type 1 diabetic patients previously treated with CSII. Diabetes Care. 2005;28(3):533.
  2. Doyle (Boland) E. A randomized, prospective trial comparing the efficacy of continuous subcutaneous insulin infusion with multiple daily injections using insulin glargine. Diabetes Care. 2004;27:1554–8.

Tämän sivun tiedot eivät korvaa henkilökohtaista lääkärikäyntiä. Neuvottele aina lääkärin kanssa diagnoosista ja hoitotiedoista.

Last updated: 22 Sep 2010

Section Navigation

Additional information

Contact Us

Medtronic Finland Oy
Medtronic
Hitsaajankatu 20 00810 Helsinki
work Tel +358 20 7281 200
work Fax +358 20 7281 201
Finland