Gastropareesin hoito

Gastropareesin ensisijaisena hoitona käytetään ruokavalio-ohjausta ja lääkitystä. Näillä ei kuitenkaan välttämättä saada riittävää vaikutusta. Jos lääkkeistä ei ole apua, lääkäri voi suositella sinulle Medtronicin Enterra™-hoitoa, joka on tarkoitettu pahoinvointi- ja oksenteluoireiden lievittämiseen.

Gastropareesiin ei ole pysyvää parannuskeinoa, mutta oireita voidaan lievittää ja elämänlaatua parantaa erilaisilla hoitovaihtoehdoilla.

Ruokavalio-ohjaus ja ravitsemushoito

Hoito aloitetaan yleensä ruokavalio-ohjauksella ja ravitsemushoidolla. Ravitsemushoidolla lievitetään oireita, palautetaan nestetasapaino ja varmistetaan riittävä ravinnonsaanti. Ravitsemuksessa painotetaan tyypillisesti hienojakoista, helposti sulavaa ruokaa, jossa on vähän rasvaa ja kasvikuituja. On hyvä syödä useita pieniä aterioita lyhyin väliajoin.

Lääkkeet

Gastropareesin ja sen oireiden hoidossa käytetään yleensä prokineettisiä lääkkeitä, jotka nopeuttavat mahalaukun tyhjentymistä, ja antiemeettisiä lääkkeitä, jotka lievittävät pahoinvointia ja oksentelua mutta eivät vaikuta mahalaukun toimintaan.

Enteraalinen ravitsemus

Enteraalisessa ravitsemuksessa nestemäistä ravintovalmistetta annostellaan suoraan mahalaukkuun tai ohutsuoleen ravintoletkun kautta. Letkuruokinta on yleensä tilapäistä, ja sitä käytetään vain vaikean gastropareesin yhteydessä.

Parenteraalinen ravitsemus

Parenteraalisessa ravitsemuksessa ravintoliuosta annetaan suoraan verisuoneen suonensisäisenä infuusiona eli tiputuksena. Parenteraalista ravitsemusta käytetään vain, jos potilas ei siedä enteraalista ravintoa tai enteraalinen ravitsemus ei riitä täyttämään energiantarvetta.

Leikkaustoimenpiteet

Leikkausta pidetään gastropareesin viimeisenä hoitovaihtoehtona. Pyloroplastiaksi kutsutussa leikkauksessa mahanporttia (mahalaukun ja pohjukaissuolen välistä sulkijalihasta) laajennetaan.

Mahalaukun sähköstimulaatio

Mahalaukun sähköstimulaatio soveltuu potilaille, jotka kärsivät gastropareesin aiheuttamasta pitkäaikaisesta pahoinvoinnista ja oksentelusta ja joilla lääkehoito ei ole auttanut.Enterra™-neuromodulaattori asetetaan ihon alle ja kytketään kahteen elektrodiin, jotka kiinnitetään mahalaukun ulkopintaan.Kysy lääkäriltäsi, millaisia haittavaikutuksia eri hoitovaihtoehtoihin voi liittyä.

Tämän sivun tiedot eivät korvaa henkilökohtaista lääkärikäyntiä. Neuvottele aina lääkärin kanssa diagnoosista ja hoitotiedoista.

Last updated: 25 Jan 2012

Section Navigation

Additional information

Contact Us

Medtronic Finland Oy
Medtronic
Hitsaajankatu 20 00810 Helsinki
work Tel +358 20 7281 200
work Fax +358 20 7281 201
Finland