Toimenpide: mitä on odotettavissa implantoinnissa?

The neurostimulator is implanted near your stomach.

Suurenna kuva - Neuromodulaattori asetetaan mahalaukun lähelle.

Ennen toimenpidettä

Mahalaukun modulaatiojärjestelmän asettaminen kestää yleensä noin 1–2 tuntia. Toimenpide tehdään nukutuksessa. Lääkäri kertoo sinulle yksityiskohtaisesti leikkauksesta ja valitsee parhaan kohdan leikkausviillolle sekä asetuskohdan neuromodulaattorille ja elektrodeille. Lääkäri käyttää päätöksen perustana sairaushistoriaasi, anatomisia ominaisuuksiasi ja henkilökohtaisia toiveitasi.

Toimenpiteen aikana

Lääkäri pyrkii asettamaan järjestelmän osat siten, että ne tuntuvat mahdollisimman vähän eivätkä haittaa tavallista elämää. Hän ottaa huomioon myös esteettiset seikat.Neuromodulaattorin asettaminen ja ohjelmoiminen edellyttävät erityistä varovaisuutta, jos sinulle on implantoitu aiemmin jokin muu lääkinnällinen laite.Järjestelmän implantoinnissa voidaan käyttää kahta menetelmää, joista lääkäri valitsee sopivimman:

  • laparotomia eli avoleikkaus – vatsaan tehdään pieni leikkausviilto, jonka kautta neuromodulaattori asetetaan paikalleen.
  • laparoskopia eli tähystysleikkaus – ihoon tehdään pieni viilto, jonka kautta viedään sisään kirurginen erityisinstrumentti.

Leikkauksessa kunkin johtimen päässä oleva elektrodi kiinnitetään mahalaukun seinämään. Johtimet viedään ihon alla mahalaukusta neuromodulaattoriin ja kytketään siihen.Ihon alle tehdään pieni tasku, johon neuromodulaattori laitetaan. Yleensä modulaattori asetetaan rintakehän alapuolelle tai alavatsalle vyötärön yläpuolelle. Tasku suljetaan ompeleilla.

Toimenpiteen jälkeen

Toimenpiteen jälkeen lääkäri säätää neuromodulaattorin asetukset sinulle sopiviksi. Ohjelmointi ei edellytä leikkaustoimenpidettä. Se voidaan tehdä joko sairaalassa tai lääkärin vastaanotolla.Mahalaukun sähköstimulaatiojärjestelmän implantointiin liittyy samoja riskejä kuin leikkaustoimenpiteisiin yleensä (muun muassa infektiot, epämiellyttävät tuntemukset ja mustelmat). Myös hoitoon ja laitteeseen liittyy joitakin riskejä. Lisätietoja on kohdassa Mahdolliset edut ja riskit.

Tämän sivun tiedot eivät korvaa henkilökohtaista lääkärikäyntiä. Neuvottele aina lääkärin kanssa diagnoosista ja hoitotiedoista.

Last updated: 10 Jan 2012

Section Navigation

Additional information

Contact Us

Medtronic Finland Oy
Medtronic
Hitsaajankatu 20 00810 Helsinki
work Tel +358 20 7281 200
work Fax +358 20 7281 201
Finland