Ulosteenpidätysvaikeudet

Jos sinulla on ulosteenpidätysvaikeuksia (ammattikielellä ulosteinkontinenssia), et ole yksin. Ulosteenpidätysvaikeudet ja muut suolistovaivat ovat luultua yleisempiä. Arvioiden mukaan lähes 10 prosentilla väestöstä esiintyy ulosteenpidätysvaikeuksia jossain elämänvaiheessa1. Onneksi tarjolla on tehokkaita hoitomuotoja. Olemme valjastaneet asiantuntemuksemme uudenlaisen hoitomenetelmän kehittämiseen potilaille, jotka ovat jo kokeilleet tavanomaisia ulosteenpidätysvaikeuksien hoitomenetelmiä ilman riittäviä tuloksia.

Määritelmä

Ulosteenpidätysvaikeuksilla tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilö ei pysty hallitsemaan ulostamista ja joutuu ehkä käymään vessassa tavallista useammin. Ulostetta voi karkailla yllättäen pieniä tai suuria määriä. Vessaan ei välttämättä ehdi ajoissa tai ulostamisen tarvetta ei tunne ajoissa. Joillakin esiintyy useita näistä oireista.

Syyt

Ulosteenpidätysvaikeuksiin voi olla useita eri syitä. Ulosteenpidätysvaikeuksien yleisin aiheuttaja on suolen toimintaa säätelevien hermojen tai lihasten vaurioituminen. Lihasvaurion syynä voi olla esimerkiksi leikkaustoimenpide, raskaus tai ruumiinvamma. Ulosteenpidätysvaikeuksien taustalla voi olla myös muita sairauksia tai tiloja, kuten ummetus, ripuli, diabetes, ärtyvän suolen oireyhtymä tai Parkinsonin tauti. Tietyt lääkkeet vaikuttavat suoliston toimintaan. Ulosteenpidätysvaikeuksien yleisimpiin syihin iäkkäillä ja vammaisilla kuuluu ummetus. Jos vaivojesi syynä on ummetus, voit lukea lisää aiheesta täältä.

Oireet

Ulosteenpidätysvaikeuksiin liittyvät oireet voivat olla lieviä tai vaikeita. Esimerkiksi seuraavia oireita voi esiintyä:

  • ulostetahrat tai -jäämät alusvaatteissa
  • vessaan ei ehdi ajoissa (riippumatta siitä, tuntuuko ulostamisen tarvetta)
  • suolen tyhjentymistä ei pysty hallitsemaan.

Lisäksi voi olla

  • ripulia
  • ummetusta
  • ilmavaivoja ja turvotusta
  • vatsakramppeja.

Ulosteenpidätysvaikeuksien ohessa voi toisinaan esiintyä virtsanpidätysvaikeuksia. Jotkut hoidot vaikuttavat molempiin vaivoihin.

Riskitekijät

Ulosteenpidätysvaikeuksia voi tulla kenelle tahansa. Vaivat ovat toki yleisempiä iäkkäillä, mutta ne eivät kuulu normaaliin ikääntymiseen. Pidätysvaikeudet voi liittyä myös raskauteen ja synnytykseen, diabetekseen tai neurologisiin sairauksiin. Muita riskitekijöitä ovat ummetus, peräaukon leikkaustoimenpide tai suoraan mahalaukkuun viety ravintoletku.

Diagnoosi

Kerro lääkärille oireistasi ja niiden vaikutuksesta jokapäiväiseen elämääsi. Lääkäri tekee diagnoosin oireidesi perusteella.

References
1. Royal College of Surgeons of England guideline on fecal incontinence, www.rcseng.ac.uk
 

Tämän sivun tiedot eivät korvaa henkilökohtaista lääkärikäyntiä. Neuvottele aina lääkärin kanssa diagnoosista ja hoitotiedoista.

Last updated: 25 Jan 2012

Section Navigation

Additional information

Contact Us

Medtronic Finland Oy
Medtronic
Hitsaajankatu 20 00810 Helsinki
work Tel +358 20 7281 200
work Fax +358 20 7281 201
Finland