Ulosteenpidätysvaikeuksien hoito

Ulosteenpidätysvaikeuksiin on olemassa useita hoitomenetelmiä, esimerkiksi Medtronicin InterStim™-neuromodulaattori. Neuromodulaattorin on saanut vuodesta 1995 lähtien yli 100 000 ihmistä kaikkialla maailmassa. Jos suolistovaivat haittaavat elämääsi eikä muista hoitomenetelmistä ole apua, kysy lääkäriltäsi, miten vaivoja voitaisiin hoitaa.

Elintapojen muuttaminen

Ulosteenpidätysvaikeuksia voidaan lievittää yksinkertaisilla elintapojen muutoksilla, esimerkiksi

  • muuttamalla ruokavaliota (auttaa erityisesti vetiseen ulosteeseen)
  • välttämällä teetä ja kahvia, joilla on taipumus rentouttaa ulosteen pidättämisestä vastaavaa sulkijalihasta
  • harjoittelemalla ulostamista esimerkiksi biopalautteen avulla, vahvistamalla sulkijalihasta tai opettelemalla tyhjentämään suoli joka päivä tiettyyn kellonaikaan.

Lääkkeet

Ulosteenpidätyskykyä voidaan parantaa lääkkeillä. Saatavilla on esimerkiksi lääkkeitä, jotka kiinteyttävät vetistä ulostetta ja hidastavat suolen toimintaa.

Sakraalihermon neuromodulaatio

Jos tavanomaiset menetelmät eivät tehoa riittävän hyvin, lääkäri voi suositella sakraalihermon neuromodulaatiota InterStim-laitteella. Sakraalihermon neuromodulaatiosta voi olla apua, vaikka sulkijalihas olisi vaurioitunut. Hoitoa varten kehoon asetetaan pieni neuromodulaattori. Se ei aiheuta pysyviä muutoksia, vaan hoito voidaan lopettaa poistamalla modulaattori kehosta. Neuromodulaattori lähettää heikkoja sähköimpulsseja sakraalihermoihin, jotka säätelevät suoliston ja peräsuolen toimintaa. Jos ulosteenpidätysvaikeuksien lisäksi esiintyy virtsaamisongelmia, neuromodulaattorilla voidaan hoitaa molempia vaivoja.

Leikkausmenetelmät

Joissakin tapauksissa sulkijalihas voidaan korjata monimutkaisella leikkauksella, jonka lopputulos on pysyvä. Reidestä otettavasta lihaskudoksesta voidaan muotoilla keinotekoinen sulkijalihas. Jos muista menetelmistä ei ole apua, voidaan tehdä paksusuoliavanne. Avanteessa suolen ja peräaukon välinen yhteys katkaistaan ja suoli viedään vatsanpeitteisiin tehdyn aukon läpi. Vatsan päälle kiinnitetään pussi, johon uloste kerätään.

Tämän sivun tiedot eivät korvaa henkilökohtaista lääkärikäyntiä. Neuvottele aina lääkärin kanssa diagnoosista ja hoitotiedoista.

Last updated: 23 Jan 2012

Section Navigation

Additional information

Contact Us

Medtronic Finland Oy
Medtronic
Hitsaajankatu 20 00810 Helsinki
work Tel +358 20 7281 200
work Fax +358 20 7281 201
Finland