Virtsaummen hoito

Virtsaummen ja virtsanpidätysvaikeuksien hoitoon on olemassa useita vaihtoehtoja, esimerkiksi Medtronicin InterStim™-hoito. InterStim-laitteen on saanut vuodesta 1995 lähtien yli 100 000 ihmistä kaikkialla maailmassa. Jos virtsaamisvaivat haittaavat elämääsi ja olet jo kokeillut muita hoitovaihtoehtoja tuloksetta tai saanut niistä sietämättömiä haittavaikutuksia, kysy lääkäriltäsi InterStim™-hoidosta.

Elintapojen muuttaminen

Virtsaummen oireita voi lievittää muuttamalla elintapoja.

  • Apua voi olla esimerkiksi "kaksoisvirtsaustekniikasta", jossa virtsaamisen jälkeen odotetaan vähän aikaa ja yritetään virtsata uudelleen.
  • Rakon ylitäyttymistä voidaan välttää biopalautteen avulla. Menetelmä auttaa tunnistamaan, milloin on aika mennä vessaan.
  • Rakon ja lantionpohjan lihaksistoa vahvistamalla voidaan tehostaa rakon tyhjennyksestä huolehtivien hermojen ja lihasten toimintaa.

Lääkehoito

Lääkäri voi määrätä oireita lievittäviä lääkkeitä. Virtsaummen hoidossa käytetään monenlaisia lääkkeitä, joista osa vaikuttaa virtsaamista sääteleviin lihaksiin ja osa poistaa mahdollisen ahtauman aiheuttajia.

Sakraalihermon neuromodulaatio

Lääkäri voi suositella sakraalihermon neuromodulaatiota (InterStim-hoitoa), jos tavanomaisesta hoidosta ei ole apua. Hoitoa varten kehoon asetetaan pieni neuromodulaattori, joka lievittää oireita lähettämällä sakraalihermoihin heikkoja sähköimpulsseja

Katetrointi

Katetri on joustava, ohut letku, joka työnnetään rakkoon virtsan poistamista varten. Jos kärsit lievästä virtsaummesta, lääkäri voi neuvoa sinulle katetrin käytön, jotta voit itse tilapäisesti lievittää oireitasi. Vaikeissa tapauksissa lääkäri asettaa pysyvän katetrin, jonka kautta virtsarakko tyhjennetään.

Pysyvät leikkaustoimenpiteet

Hyvänlaatuisesta eturauhasen liikakasvusta kärsivien miesten oireita voidaan helpottaa leikkauksella, jossa eturauhasta pienennetään. Jos laajentunut eturauhanen painaa virtsaputkea, toimenpide voi auttaa laajentamaan virtsaputkea ja siten helpottaa virtsaamisoireita.

Tämän sivun tiedot eivät korvaa henkilökohtaista lääkärikäyntiä. Neuvottele aina lääkärin kanssa diagnoosista ja hoitotiedoista.

Last updated: 10 Jan 2012

Section Navigation

Additional information

Contact Us

Medtronic Finland Oy
Medtronic
Hitsaajankatu 20 00810 Helsinki
work Tel +358 20 7281 200
work Fax +358 20 7281 201
Finland