Yliaktiivinen rakko

Jos kärsit yliaktiivisesta rakosta, et ole yksin. Virtsaamisvaivoja esiintyy monilla ihmisillä jossakin elämän vaiheessa. Siksi olemme hyödyntäneet osaamistamme sakraalihermon stimulaatiohoidoista ja kehittäneet uudenlaisen hoitomenetelmän potilaille, joilla tavanomaiset menetelmät eivät tuota tulosta tai aiheuttavat sietämättömiä haittavaikutuksia.

Määritelmä

Yliaktiivisesta rakosta kärsivä ei voi hallita virtsaamisen ajankohtaa eikä kerralla tulevan virtsan määrää. Virtsaa voi karata yllättäen joko vähän tai paljon, ja vessaan on päästävä usein. Monilla ihmisillä esiintyy molempia oireita.

Syyt

Yliaktiivisen rakon yhteydessä virtsarakko supistelee hallitsemattomasti.

Oireet

Yliaktiivinen rakko voi oireilla kahdella tavalla:

  • tihentynyt virtsaamistarve (virtsaamistiheys)
  • virtsanpidätyskyvyttömyys tai -vaikeudet (virtsankarkailu)

Riskitekijät

Vaihdevuodet tai eturauhasen liikakasvu saattaa lisätä virtsaamisvaivojen riskiä. Yliaktiivinen rakko ei kuitenkaan kuulu normaaliin ikääntymiseen. Riskitekijöitä ovat esimerkiksi raskaus ja synnytys, ylipaino, lantionpohjan lihasten heikkous, diabetes, eturauhassyöpä, virtsarakon syöpä tai virtsakivet sekä neurologiset sairaudet. Riskiä saattavat lisätä tietyt lääkkeet, seerumin korkea kalsiumpitoisuus, ummetus tai vähäinen liikunta.

Diagnoosi

Kerro lääkärille oireistasi ja niiden vaikutuksesta jokapäiväiseen elämääsi. Lääkäri tekee diagnoosin oireidesi ja tutkimustulosten perusteella.

Tämän sivun tiedot eivät korvaa henkilökohtaista lääkärikäyntiä. Neuvottele aina lääkärin kanssa diagnoosista ja hoitotiedoista.

Last updated: 11 Jan 2012

Section Navigation

Additional information

Contact Us

Medtronic Finland Oy
Medtronic
Hitsaajankatu 20 00810 Helsinki
work Tel +358 20 7281 200
work Fax +358 20 7281 201
Finland