Neuromodulaatio

Neuromodulaatio on toiseksi vanhin ja kolmanneksi suurin Medtronicin liiketoimintayksikkö, joka muodostui, kun siirsimme sydämen sähköstimulaation alalla syventämämme tietämyksen hermostosairauksien ja -vammojen hoidon käyttöön. Tänä päivänä tuotevalikoimaamme lukeutuu neurostimulaatiojärjestelmiä ja implantoitavia lääkkeenantojärjestelmiä, joilla hoidetaan kroonista kipua, vaikeaa spastisuutta, yleisiä liikehäiriöitä, psykiatrisia sairauksia sekä urologisia ja ruoansulatuskanavan häiriöitä.

Päätuotekategoriat

Syvä aivostimulaatiohoito

Syvä aivostimulaatiohoito

Syvässä aivostimulaatiossa (Deep Brain Stimulation, DBS) käytetään sydämentahdistimen kaltaista, kirurgisesti istutettua neurostimulaattoria antamaan sähköstimulaatiota aivojen tarkasti valituille alueille epäsuotavien signaalien estämiseksi.
DBS-järjestelmään kuuluu seuraavat osat:

  • neurostimulaattori, joka on tavallisimmin implantoitu aivan ihon alle rintakehän yläosaan;
  • johdin (ohut metallilankojen sarja), joka vie hoitosignaalin elektrodeihin, jotka puolestaan stimuloivat aivoja;
  • jatkojohdin (ohut metallilankojen sarja), joka yhdistää johtimen neurostimulaattoriin.

Lääkeinfuusiojärjestelmät*

Lääkeinfuusiojärjestelmät kroonisen kivun hallintaan

Lääkeinfuusiojärjestelmät koostuvat kahdesta kokonaan implantoitavasta laitteesta – lääkepumpusta ja intraspinaalikatetrista – joiden avulla tarkka lääkemäärä annostellaan suoraan joko epiduraali- tai intratekaalitilaan.

Koska lääkeinfuusiojärjestelmät annostelevat lääkkeen suoraan selkäytimeen sen sijaan, että lääke kulkisi kehon läpi kuten tavanomaiset suun kautta otettavat valmisteet, intraspinaalisessa lääkkeenannossa oireita voidaan vähentää pienemmillä lääkemäärillä. Järjestelmä voi tarjota merkittävän vaihtoehdon potilaille, joiden oireet eivät lievity suun kautta otettavilla lääkkeillä tai joille ne aiheuttavat sivuvaikutuksia.

Järjestelmiä käytetään vaikean spastisuuden ja pahanlaatuista tai ei-pahanlaatuista alkuperää olevan kroonisen kivun hoitoon.

Sairaudet ja vammat, joita voidaan hoitaa lääkeinfuusiojärjestelmällä**

Vaikea spastisuus, joka liittyy seuraaviin sairauksiin tai vammoihin:

Pahanlaatuista tai ei-pahanlaatuista alkuperää oleva krooninen kipu:

**Lääkkeiden tai nesteiden pitkäaikainen infuusio testattu yhteensopivuuden osalta ja mainittu tuote-etiketissä.


Gastriset stimulaatiojärjestelmät*

Neurostimulaattori hallitsee kroonista pahoinvointia

Pieni, neurostimulaattoriksi kutsuttu laite implantoidaan ihon alle, tavallisesti alavatsan alueelle. Kaksi eristettyä metallilankaa eli johdinta istutetaan vatsanpeitteiden lihakseen ja yhdistetään sitten neurostimulaattoriin, joka lähettää johtimien kautta sähköimpulsseja alavatsan sileän lihaskudoksen stimuloimiseksi. Järjestelmän avulla voidaan usein hallita gastropareesin aiheuttamaa kroonista pahoinvointia ja oksentelua.

Sairaus tai vamma


Ristihermojen neurostimulaatiojärjestelmät*

Ristihermojen neurostimulaatiojärjestelmä lähellä häntäluuta

Nämä tavallisimmin pakaran yläosaan implantoidut laitteet lähettävät kevyitä sähköimpulsseja ristihermoihin, jotka sijaitsevat häntäluun lähellä. Ristihermot säätelevät rakkoa, alempia suolia ja sukupuolielimiä, ja niillä on tärkeä osa virtsan ja suolen toiminnan säätelyssä.

Sairaus tai vamma

Vaikeahoitoinen lantiokanavan toimintahäiriö, johon kuuluvat:

Potilaille:
Lue lisää Virtsarakon hallinta- ja Suolen hallinta -sivustoiltamme.


Selkäydinstimulaatiojärjestelmät*

Selkäydinstimulaatiojärjestelmä kroonisen kivun hallintaan

Selkäydinstimulaatio (neurostimulaatiohoitojen kirjoon kuuluva) annetaan pienellä implantoidulla selkäydinstimulaattorilla. Se vie potilaan selkärankaan kevyitä sähköimpulsseja, jotka katkaisevat kipusignaalien kulun. Kivun sijaan suurin osa potilaista tuntee pistelyä, jota kutsutaan parestesiaksi.

Potilas voi säätää stimulaation voimakkuutta ja sijaintia itse kädessä pidettävällä ohjaimella. Potilas voi esimerkiksi säätää stimulaation erilaiseksi päivän eri ajankohtien tai eri toimintojen mukaan – vaikkapa kävelyyn, nukkumiseen tai istumiseen sopivaksi. Neurostimulaatiojärjestelmästä riippuen laite saattaa kyetä muuttamaan stimulaatiota automaattisesti, kun potilas vaihtaa asentoa.

* Selkäydinstimulaation käyttöaihe näiden sairauksien hoidossa rajoittuu vartalon ja/tai raajojen hoitoon.

Potilaille:
Lue lisää Kivunhoito -sivustoltamme.

 * Katso käyttöaiheet, vasta-aiheet, varotoimet, varoitukset ja mahdolliset haittavaikutukset käyttöohjeista.

Last updated: 25 Jun 2014

Section Navigation

Additional information

NYSE (MDT)

Finland