Meidän tarinamme

Medtronic aloitti toimintansa Yhdysvalloissa vuonna 1949 lääketieteellisten laitteiden korjaamona, jonka omisti Earl Bakken yhdessä lankonsa Palmer Hermundslien kanssa. Sen jälkeen yrityksestä on kasvanut monikansallinen konserni, joka käyttää teknologiaa kehittääkseen uusia hoitomenetelmiä heikentäviin, kroonisiin sairauksiin.

Ensimmäinen elämää muuttava hoitotuotteemme – kannettava, paristokäyttöinen sydämentahdistin – loi perustan kymmenille muille sähköstimulaation asiantuntemukseemme perustuville hoitotuotteille, jotka parantavat miljoonien ihmisten elämänlaatua.

Vuosien kuluessa olemme mukauttaneet ihmiskeholle sopiviksi uusia tekniikoita, kuten radiotaajuushoitoja, mekaanisia laitteita, lääkkeiden ja biologisten aineiden annostelijoita sekä diagnostiikkatyökaluja. Tällä hetkellä tekniikoitamme käytetään yli 30 kroonisen sairauden hoitoon kehon eri osissa.

Tuotannon aloitus ja tahdistimet

Yrityksen perustamisen aikaan Earl opiskeli sähkötekniikkaa Minnesotan yliopistossa. Opintojen ohessa hän korjasi erään Minneapolisissa sijaitsevan sairaalan herkkiä laboratoriolaitteita. Pian sairaalan henkilökunta pyysi, että hän vanhojen laitteiden korjaamisen lisäksi suunnittelisi ja valmistaisi uusia laitteita.

1950-luvun puolivälissä Earl Bakken tutustui tohtori C. Walton Lilleheihin, Minnesotan yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa toimivaan avosydänkirurgian edelläkävijään. Tohtori Lillehei ja muut kirurgit havaitsivat, että 10 prosentilla heidän potilaistaan esiintyi sydänkatkoksia korjaavan sydänleikkauksen jälkeen. Käytettävissä oli ulkoisia suurikokoisia tahdistimia sydämen sykkeen säätelemistä varten. Tahdistimet oli liitettävä pistorasiaan, joten ne eivät toimineet sähkökatkon aikana.

Earl kehitti yhdessä tohtori Lillehein ja hänen kollegojensa kanssa tahdistimen, joka toimi paristoilla ja oli vain pienen kirjan kokoinen. Se oli suuri edistysaskel sydänkatkosten ja muiden sydänsairauksien hoidossa.

 Dr. C. Walton Lillehei with a child who received one of the early Medtronic external pacemakers.

Tohtori C. Walton Lillehei ja lapsi, jolla on yksi Medtronicin varhaisista ulkoisista tahdistimista.

Vuonna 1960 Medtronic kehitti implantoitavan tahdistimen, ja kahdessa kuukaudessa niitä oli tilattu jo 50 kappaletta. Samana vuonna yritys saavutti toisenkin merkkipaalun: Earl Bakken kirjasi muistiin Medtronicin tavoitteen. Yli 40 vuotta myöhemmin tavoite on käännetty monille kielille, ja se ohjaa edelleen päivittäistä toimintaamme.

Mini-invasiivisen filosofian synty

1960-luvun puolivälissä Medtronic toi markkinoille ensimmäisen suonensisäisen tahdistinjärjestelmän. Siinä johdot pujotettiin suonen kautta sydämeen, jolloin rintakehää ei tarvinnut avata eikä yleisanestesiaa tarvittu.

Tämä asennusmenetelmä toimi ponnahduslautana vastaavanlaisten mini-invasiivisten menetelmien kehittämiseen muita hoitoja varten. Monet tuotteistamme, kuten sydänläpät, stenttigraftit ja pallolaajennukset, asennetaan nyt verisuonten kautta.

Toiminnan laajentaminen sydämestä muihin kehon osiin

1960-luvulla Medtronic aloitti laajentumisen, jonka tuloksena se on nyt yksi maailman laaja-alaisimmista lääketieteellisen teknologian yrityksistä. Sovelsimme sähköisen stimulaation asiantuntemustamme muiden kehon osien hoitomenetelmiin.

Kehitimme gastrointestinaalisen tahdistimen ja toteutimme useita tutkimusprojekteja, joiden tavoitteena oli kivun lievittäminen selkäydintä stimuloimalla. Nämä kokeelliset projektit olivat tärkeitä, koska ne muodostivat perustan entistä laajemmalle teknologiselle ajattelulle.

Kansainvälistyminen

1960- ja 1970-luvut olivat Medtronicille nopean kansainvälisen kasvun aikaa. 1960-luvulla myynti Yhdysvaltain ulkopuolelle muodosti noin kolmanneksen yrityksen liikevaihdosta, ja tästä suurin osa kohdistui Euroopan markkinoille. Palvellaksemme markkinoita paremmin avasimme palvelukeskuksen Amsterdamiin Schipholin lentokentän läheisyyteen vuonna 1967.

Rakensimme myös suuret tuotantolaitokset Alankomaihin, Kanadaan, Ranskaan ja Puerto Ricoon sekä laajensimme toimintaamme Latinalaiseen Amerikkaan ja Japaniin.

Tällä hetkellä Medtronicilla on yli 250 tuotantolaitosta, myyntitoimistoa, tutkimus-, koulutus- ja hallintokeskusta, jotka palvelevat asiakkaita ja potilaita 120 maassa.

Yhä useampien sairauksien hoitaminen

1970-, 1980- ja 1990-luvuilla hyödynsimme asiantuntemustamme yhä uusien kroonisten sairauksien hoidossa. Toimme markkinoille aivo-  ja selkäydinstimulaattorin kroonisen kivun lievitykseen, sähkölaitteen selän skolioosin hoitoon, mekaanisen sydänläpän, implantoitavia defibrillaattoreita (ICD) ja lääkeannostelujärjestelmiä.

Lisäksi Medtronic osti kymmenkunta lääketieteellisen teknologian yritystä ja pääsi siten mukaan uusille markkinoille, kuten läppäsiirrännäisiin, sydän-keuhkokoneisiin, sepelvaltimon pallolaajennuskatetreihin, nikamien luudutushoitoihin ja diabetekseen.

Kroonisten sairauksien hoitomenetelmien muuttaminen

Vaikutamme osaltamme kroonisten sairauksien hoitomenetelmien muuttumiseen eri puolilla maailmaa. Ennakkoluulottoman ajattelun ja kansainvälisen yhteistyön avulla kehitämme jatkuvasti lääketieteellistä tekniikkaa auttaaksemme ihmisiä elämään entistä tyytyväisempinä entistä pitempään ja tuottamaan vähemmän kustannuksia yhteiskunnalle.

Uusimmat sydämentahdistimemme välittävät automaattisesti ja langattomasti tietoa CareLink-kotilaitteen kautta suojattuun Web-sivustoon, josta lääkäri voi lukea tiedot toimistossaan ja valvoa siten entistä helpommin potilaan tilaa pitkällä aikavälillä.

Uusimmat sydämentahdistimemme välittävät automaattisesti ja langattomasti tietoa CareLink-kotilaitteen kautta suojattuun Web-sivustoon, josta lääkäri voi lukea tiedot toimistossaan ja valvoa siten entistä helpommin potilaan tilaa pitkällä aikavälillä.

Laajennamme valikoimaamme auttaaksemme potilaita hoitamaan terveyttään kaikilla osa-alueilla, sairauden ehkäisystä ja diagnosoinnista sairauden hoitoon ja jatkuvaan hallintaan. Siksi integroimme laitteisiimme tietotekniikkaa ja biologisia lääkkeitä, jotka lisäävät niiden käyttömahdollisuuksia.

Pyrimme myös täyttämään aukot tarvittavien hoitojen saatavuudessa. Tällä hetkellä vakuutuksen, tiedon tai terveydenhuollon resurssien puute estää miljoonia ihmisiä eri puolilla maailmaa saamasta tarvitsemaansa apua. Pyrimme edistämään lääketieteellisen teknologian saatavuutta koulutuksen, hyväntekeväisyyden ja poliittisen vaikuttamisen kautta.

Last updated: 22 Sep 2010

Section Navigation

Additional information

NYSE (MDT)

Finland